Благодарение на постиженията на съвременната медицина хората днес живеят по-дълго, пише

...
Благодарение на постиженията на съвременната медицина хората днес живеят по-дълго, пише
Коментари Харесай

Хигиена за мозъка - 5 начина да запазите интелекта си

Благодарение на достиженията на актуалната медицина хората през днешния ден живеят по-дълго, написа Мениджър Нюз. Затова трябва да поставяме повече усилия да запазим мозъка си във форма по-дълго време. 

Усъвършенстваната технология разрешава на откривателите да схванат по какъв начин работи мозъкът, на какво реагира и даже, по какъв начин да се преквалифицира. Знаем, че храни с високо наличие на антиоксиданти, в това число боровинки, зеле и ядки, са потребни за мозъка. Знаем, че средиземноморската диета, която значително се основава на растителни храни и е богата на пълнозърнести храни, риба, плодове и алено вино, може да усъвършенства мозъчната функционалност. И знаем, че усмивката може да накара мозъка да търси позитивни благоприятни условия вместо негативни.

Но също така си коства да опитате и тези 5 елементарни ритуала, които съгласно науката за познанието ще оказват помощ на мозъка да създава нови кафези, които да образуват нови невронни пътища, да усъвършенстват познавателната дарба и да поддържат позитивен и изострен взор към света.

1. Поздравете се за дребните победи

Честотата на триумфа е по-важна от неговия мащаб, тъй че не чакайте огромните победи, с цел да се поздравите, споделя шефът на Станфордската лаборатория по мотивационни технологии Би Джей Фог. Вместо това всекидневно отбелязвайте успехите пред себе си. Мозъкът не прави разликата в напредъка. Колкото по-успешни се чувстваме, толкоз по-сигурно ще реализираме триумф. Например, продуктивните утринни ритуали могат да се употребяват, с цел да се мотивираме през останалата част от деня. 

2. Поддържайте физическа активност

Според невролога Етиен ван дер Уолт физическата активносте един от най-хубавите способи за възстановяване на здравето на мозъка. Когато упражняваме, нашият сърдечен темп се усилва, кислородът се инжектира в мозъка доста по-бързо и новите мозъчни кафези се развиват по-бързо. Колкото повече мозъчни кафези произвеждаме, толкоз по-лесно е за тях да взаимодействат между тях, развивайки нови невронни пътища. В последна сметка мозъкът ни става по-ефективен и еластичен, което значи по-добро умствено показване.

Изследване, извършено през 2014 година в Университета на Илинойс, Съединени американски щати, открива, че децата, които постоянно се упражняват, имат по-високо равнище на " инхибиране на вниманието ". Това е способността да се блокира ненужна информация и да се концентрира вниманието върху насатоящата задачата. В публикацията се отбелязва, че участниците в изследване са посочили усъвършенствани способности да превключват между познавателни задания. Дори не би трябвало да се потите доста, с цел да поддържате мозъка в добра форма. Изследване, извършено в университета в Джорджия, Съединени американски щати през 2003 г. показва, че 20 минутна подготовка е задоволителна, с цел да се трансформират процесите на обработка на информацията и функционалностите на паметта на мозъка. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР